TIMOTEJEV B(r)LOG #37 – Na švicarskih oblakih

Hmm… Jessy, kaj pa ONke? Kaj misliš? A bi ble zame.” Pred sezono 2022 sem se tako odločil, da presedlam na ON Running tekaške copate. Bi verjeli, da sem se odločil za znamko, ki mi pred štirimi leti niti malo ni “dišala”, bila celo pri dnu lestvice zaželjenih? Za Tek trojk smo Miran, Gašper in jaz dobili namreč enake copate – ON Running Cloudrush. Niso mi bili prav všeč, saj sem že po 300 kilometrih odtrgal enega izmed oblačkov, kmalu zatem pa še enega in par je tako romal direktno v kontejner. Kljub tej izkušnji sem spremljal razvoj znamke naprej, saj mi je bil tovrstni švicarski inženiring zanimiv. Tudi po besedah drugih so svoje modele razvili do potankosti. Kako pa sem z njimi zadovoljen sam, ko jih uporabljam že nekaj časa?

ON Running - Timotej Bečan

Moram priznati, da sem šel dokaj v neznano, saj sem se zanesel le na pozitivne izkušnje tekačev, ki uporabljajo ON Running tekaške copate. Poleg tega imajo edinstveno tehnologijo, ki temelji na “oblačkih”. Večina proizvajalcev tekaških copatov namreč prisega na različne zmesi pene, ki imajo svoje lastnosti, za sam stik s podlago pa se za daljšo življenjsko dobo prilepi in zapeče guma.

“ONke” pa so drugače, saj je pena zamenjana z oblački, ki se pod težo tekača kompresirajo in blažijo korak. Vmes je torej zrak, ki omogoča deformacijo oblačkov, zato so lahko slednji trši kot pena, ki mora imeti ta zrak znotraj svoje strukture. Zanimiva tehnologija, kaj?

Z uradnim uvoznikom za ON Running za Slovenijo sem se slišal že okoli tri leta nazaj, ko me je sam kontaktiral. Takrat sem se lepo zahvalil in odklonil, a si z ničemer nisem zaprl vrat, kar mi je sedaj prišlo prav. To, da si moram pustiti odprte možnosti, me je vsekakor naučil moj oče in vesel sem, da sem se v tem primeru držal teh modrosti.

Prvi model, ki sem ga obul še kot “probo”, je bil Cloudultra. Bil mi je všeč. Pričakoval sem bistveno mehkejši “jogi”, saj gre za enega najbolj blaženih ON Running modelov, vendar se ni izkazal tako. Je blažen, vendar povsem v okviru normale. Predvsem pa mi je bilo všeč, da je kalup takšen, da je moja noga v tem copatu stabilna, kar je najbolj pomembno.

ON Running - Timotej Bečan

Test je bil torej pika na i. “Frenk, js sm se odloču”, sem sporočil moji poročni priči, ki je tudi velik ljubitelj “ONk”. “Timotej, si ziher? Veš, zmagovalnega konja se ne menja kar tako…”, je bil skeptičen, da se ne bi z menjavo kakorkoli opekel. “Sem, želim si spremembe in verjamem, da bo ta prava.”

Zadeve so se odvile kot je treba in počasi so k meni na prag začeli kapljati različni modeli. Za Cloudultra sem dobil še model Cloudflow, ki je cestni copat, ter Cloudventure, ki je copat za “moj” teren. Nazadnje sem prejel še gromozanski stolp škatel, za katerega sem se hecal, da je po višini podoben Burj Al Khalifi. Ker sem ga postavil malo postrani, pa se je Jasmina takoj pošalila, da zgleda bolj kot stolp v Pisi.

Kakorkoli, naenkrat sem postal zelo dobro založen in trenutno je na regalu v kleti že enajst parov. Vas zanima kateri?

  • Cloudflash
  • Cloudboom
  • Cloudflow
  • Cloudsurfer
  • Cloudace
  • Cloudflyer
  • 2x Cloudultra
  • Cloudventure
  • Cloud 5
  • Cloudswift

  Če grem čisto po vrsti, prvih šest naštetih modelov je namenjenih teku po urejeni podlagi, torej asfaltu oziroma lepih makadamskih poteh ali drugih stezah v naravi.

  NABOR CESTNIH COPATOV JE JASNO NAJVEČJI…

  CLOUDFLASH

  Cloudflash je definitivno sinonim za raketo. Model Cloudflash je z vgrajeno karbonsko ploščo, manjšim “padcem” in nizko težo najhitrejši izmed “ONk”. Jasno, rabi dobro lokomotivo, vendar vse karakteristike so podrejene visokim hitrosti. Sicer ne bo več dolgo, saj bodo ON Running copati v svojo družino dobili še tekaške šprintarice, a za zdaj vsekakor drži za sloves.

  Sam jih uporabljam za hitre intervalne treninge in tekmovanja, profil pa je na pogled povsem primeren tudi za kakšno gorsko tekmo navkreber, za kar ga bom vsekakor kdaj tudi izkoristil.

  CLOUDBOOM

  Da je na Teku trojk korak stekel kar sam od sebe, je zaslužen tudi Cloudboom.

  Gre seveda za tekmovalni copat z integrirano karbonsko ploščo, ki je dokaj podoben modelu Cloudflash, le da ga je za 15 gramov “več skupaj” in ima 4 mm padca več, s čimer je bolj prijazen na daljših razdaljah, ko začnejo mečne mišice trpeti.

  Je dokaj nizek copat, saj ima pod prsti le 11 mm “materiala”, s čimer omogoča zelo dober oprijem in stik s podlago, predvsem pa kontrolo. Na mojih nogah bo v bodoče torej na hitrih intervalih in ravno tako tekmah, daljših od pol ure. Za krajše bom seveda uporabljal model Cloudflash, ki še bolj sili v hiter korak.

  ON Running Cloudboom

  Glede na to, da ima precej oprijemljiv profil, bo ravno tako kot Cloudflash, primeren tudi za kakšno gorsko tekmo v vzponu

  CLOUDFLOW

  Lahek, odziven in ravno prav blažen, tako da je krasen za treninge na anaerobnem pragu in tempo teke po asfaltu.

  ON Running Cloudflow

  Z njim sem naredil že kar nekaj kilometrov, saj so tovrstni treningi pri meni kar pogosto na sporedu. Navdušen sem nad stabilnostjo copata, saj dobi noga po pristanku trdno oporo in se ne zasuka, zvrne ali kaj podobnega.

  CLOUDSURFER

  Tek z njim je res kot nekakšno surfanje, saj lahko “pluje” v mirnem tempu ali pa divja v hitrejšem koraku.

  ON Running Cloudsurfer

  Izkazal se je kot zelo stabilen copat z dovolj odzivnega blaženja. Je torej prijetno blažen, obenem pa omogoča tudi hitrejši tek. Je dokaj težak, saj podplat precej gumiran, vendar ravno zaradi tega bo življenjska doba sigurno dolga. Porabil ga bom za kakšne daljše teke po ravnini ali pa tempo teke.

  CLOUDACE

  Popolnoma nov model, ki spominja na izgled “Mercedesa” v naboru “ONk”. Gre za skrbno dodelan copat, ki pa me ni navdušil v takšni meri kot sem pričakoval. Dobro, mogoče sem že zaradi opisa in izgleda pričakoval raketo pod nogami, a je bolj lene sorte. Je precej blažen, zato je mehak ob pristanku in ne vrača prave odzivnosti.

  ON Running Cloudace

  Nič hudega, le drugo “namembnost” sem mu podelil. Namesto tempo tekov, za katere sem ga mislil imeti, ga imam sedaj za izteke ali pa treninge na PRIPRAVAH. Za tovrstne teke pa je odličen. Zavoljo precej gumiranega podplata je tudi težji, vendar bo po moji oceni zdržal kopico tekaških kilometrov.

  CLOUDFLYER

  Kot že samo ime pove, “Flyer” pač leti. Za razliko od Cloudace, je bila tukaj obratna izkušnja. Pričakoval sem bolj len copat, vendar se je izkazal kot relativno odziven, predvsem pa stabilen copat.

  ON Running Cloudflyer

  Namesto za izteke bo kdaj primeren tudi za kakšen hitrejši fartlek, saj mu hitrost ni tuja. Morda ravno zaradi kakšnega milimetra padca manj, kot ve”ina ostalih “ONk”. Razlika v višini med prsti in peto je namreč 7 mm.

  GORSKIH TUDI NI MALO…

  Druga skupina so copati za gorski tek, med katerimi imam dva modela, ki sicer nista najbolj tekmovalno naravnana, tako da čakam še na model Cloudventure Peak. Na kakšnem teku na Šmarno goro sta na mojih nogah torej:

  CLOUDULTRA

  Že ime pove, da so:

  – Ultra-vzdržljivi (bolj kot mi)

  – Ultra-udobni (zelo lepo blaženi, a stabilni)

  – Ultra-vsestranski (nimajo izrazitega profila, zato kakšen odsek makadama ali asfalta nista problem)

  Najbolj dodelan detajl je gotovo “Flip to release” sistem, ki omogoča, da praktično v sekundi zrahljamo vezalke. Zakaj bi bilo to koristno? Na dolgih treningih in tekmah lahko namreč stopalo tudi zateče, kar pomeni, da za normalno prekrvavitev potrebuje večji volumen copata. To dosežemo s tem, da vezalke odvežemo in nekoliko manj zategnemo. A ne pri Cloudultra, ki omogoča, da le obrnemo kos plastike, ki skrajša pot vezalk in tako razširi copat ter omogoči stopalu, da “zadiha”. Zanimiva pogruntavščina, kaj?

  ON Running Cloudultra

  Sam model Cloudultra uporabljal predvsem na treningih po hribih oziroma zahtevnejšem terenu, medtem ko so za mojo zvrst tekem nekoliko preveč blaženi.

  CLOUDVENTURE

  Robusten in vzdržljiv copat za gorski tek, ki sem ga obul za prvo tekmo v “ONkah” – Kokoš Trail. Občutek ob teku v novi znamki je bil zanimiv. Nekaj podobnega človek občuti, ko zamenja avto.

  ON Running Cloudventure

  Presenetil me je predvsem z brezkompromisnim oprijemom, zahvaljujoč tehnologiji “CloudTec Mission Grip-Rubber”. Oprijem po vseh možnih podlagah je bil vrhunski. Od asfalta, makadama, zemlje, skal in Blaža, niti za moment nisem pomislil, da bi mi zdrselo.

  JASNO PA SE NAJDEJO TUDI TISTI ZA ŠMINKIRANJE…

  ON Running pa jasno ponuja tudi kakšen copat za šminkiranje. Če sem usklajen na treningih in tekmovanjih ter vsem povezanim s tem, moram biti tudi za v službo in druge obveznosti primerno opremljen. Praktično vsak dan tako obujem model Cloud 5, ki ponuja preprosto športno eleganco.

  ON Running Cloud 5

  nČisto iskreno… S tem copatom jaz ne bi tekel, vendar na kavbojke ali pa tudi kakšne druge lepše hlače pa 100% paše. Cloud 5 nosim le za v službo, za k maši, za kosilo v gostilni ali kaj podobnega, kjer z enostavnostjo dizajna in barv definitivno izstopa. No, če dobro pomislim ga imam torej največkrat na nogah, praktično vsak dan.

  ON Running Cloud 5

  Je udoben, lahek in zračen copat za vsakdan, v sili pa bi bil povsem primeren za kakšen krajši tek. Podoben njemu je Cloudswift, ki je bolj stabilen copat in primeren tudi za tek, vendar ga ob naboru zgornjih copatov ne bom imel za tek, vendar za prosti čas.

  Za moje “pnevmatike” bo letos torej več kot poskrbljeno. Kot sem že rekel, rabil sem spremembo in zaenkrat sem z izbiro zelo zadovoljen. Zaupam švicarski tehnologiji in se nadejam, da bodo razvili še kakšen model več in vsako leto znova dodelali že obstoječe modele.